Контроль ваги та вагоетикетувальники
Контроль якості на виробництві – це комплексна система частиною якої є динамічний контроль ваги. Цей етап забезпечується спеціальними динамічними вагами (чеквеєрами).
Як влаштована динамічна система контролю ваги на виробництві?
Чеквейер (checkweigher – динамічні ваги, конвеєрні ваги) забезпечує зважування продуктів безпосередньо на на виробничій лінії і за результатами зважування вони або відбраковуються або сортуються відповідно до заданої програми на категорії.
Так як зважується кожна одиниця продукції, чеквеєри дозволяють в режимі реального часу контролювати технологічний процес: зважувати продукти, збирати статистику про загальній масі, масі вибракуваних і придатних продуктів,
На основі отриманої інформації виробник може контролювати дозування та уникати як пере так і недоважування продукту. Це дозволяє відповідно уникнути підвищення собівартості і проблем з контролюючими органами та обману покупця.
Найчастіше цей процес може бути повністю автоматизований шляхом зворотного зв’язку чеквеєра з дозуючим пристроєм.
Області застосування чеквеєрів (checkweigher)
Динамічні ваги застосовуються для вирішення найрізноманітніших завдань:
- контроль упаковок для виявлення недо- і (або) переважування;
- контроль комплектності та виявлення упаковок з відсутніми компонентами;
- виявлення недовкладання коробок, пляшок, пакетів або банок в груповій упаковці;
- зниження втрат продукту шляхом регулювання дозуючих пристроїв на основі даних, отриманих динамічними вагами;
- сортування продуктів на категорії за ваги;
Галузі, в яких найбільш затребувані чеквеєри
Основна галузь де використовуються чеквеєри – це виробництво продуктів харчування. Тут до обладнання пред’являються підвищені вимоги до гігієни та ступеня захисту від пилу і вологи.
Продукти можуть бути самими різними: нефасовані овочі, пластикові контейнери з фруктами, коробки і ящики, пляшки.
Також застосування чеквеєрів актуально в косметичній та хімічній промисловості, де продукція часто має високу вартість. Тут кожен грам лишньої ваги може значно підвищити собівартість одиниці товару.